9 beauty ingrediënten ontcijferd

Aluminium of aluminium chlorohydrate

Aluminium wordt ingezet als anti-transpirant en voorkomt dus dat zweet het huidoppervlak bereikt. Volgens tegenstanders zou dit voor een opeenstapeling van toxines zorgen ter hoogte van de borst, met als gevolg een verhoogde kans op kanker. Bewijs daarvoor is er echter niet: wetenschappelijke studies sluiten het verband uit, of blijken van onvoldoende kwaliteit te zijn om als geldig te worden beschouwd. Wél kan aluminium de huid sterk irriteren. De Hoge Gezondheidsraad raadt daarom aan geen aluminiumhoudende producten te gebruiken op beschadigde huid (bijvoorbeeld na het epileren) of tijdens de zwangerschap. Natuurlijke varianten als aluin zijn overigens evenmin mild voor je huid...

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers die in cosmetica gebruikt worden in bijvoorbeeld nagellak om de lak minder breekbaar te maken, in haarlak om je haar soepel te houden en in parfum als oplosmiddel en fixatief. Net als parabenen zijn ze omstreden om hun mogelijk hormoonverstorende werking. Wie liever op safe speelt vermijdt de ingrediënten di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP). Kind & Gezin raadt het gebruik van producten met ftalaten af tijdens de zwangerschap.

Minerale oliën

Nog niet zo lang geleden werden lippenbalsems het onderwerp van consternatie. Veel gekende sticks bevatten te hoge concentraties minerale oliën die de huid doeltreffend afsluiten en beschermen tegen bijvoorbeeld koude en wind. Ook babyverzorging en cold creams maken wel eens gebruik van vaseline, paraffine, petrolatum of parafinnum, terwijl deze ingrediënten in feite restproducten zijn uit de petrochemische industrie. Vermoed wordt dat, wanneer minerale oliën ingeslikt worden (en dat gebeurt wel degelijk met een lippenbalsem) ze kankerverwekkende stoffen doen ontstaan die opstapelen en gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt.

Parabenen

Parabenen zijn bewaarmiddelen die je shampoo, crème en serum beschermen tegen bacteriën en schimmels. Ze zijn zeer doeltreffend in erg kleine hoeveelheden en veroorzaken weinig allergische reacties. Gevreesd wordt dat ze de werking van oestrogeen imiteren en dus de hormoonbalans verstoren. Dat wordt dan weer gelinkt aan borstkanker, vervroegde puberteit en verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Onderzoek in opdracht van de Europese Unie en de Amerikaanse FDA toont echter aan dat de hoeveelheid parabenen in cosmetica veel te klein zijn om invloed te hebben op onze gezondheid.

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol is een bewaarmiddel en stabilisator en wordt gebruikt als alternatief voor parabenen. Huidproblemen als eczema kunnen verergeren bij gebruik en bij inslikken wordt het zelfs in verband gebracht met een slechte ontwikkeling van het zenuwstelsel van baby's. Gebruik voor kinderen en volwassenen op een gezonde huid is echter volledig vrij van risico's. Je kan deze stof op het etiket ook terugvinden als 1-Hydroxy-2-phenoxyethane, b-Hydroxyethyl phenyl ether of Ethylene glycol mono phenyl ether, Euxyl K 400, Phenoxethol en Phenyl cellsolve.

Polyethyleenglycol of PEG’s

PEG's zijn veelzijdige bestanddelen die, wanneer ze gecombineerd worden met de juiste ingrediënten, dienen als onder andere reiniger, bindingsmiddel, en stabilisator. Bovendien helpen ze actieve ingrediënten dieper in de huid te dringen. Dat kan een slecht idee zijn als je product verder schadelijke ingrediënten bevat, en/of wanneer je te maken hebt met een beschadigde of overgevoelige huid.

Siliconen

Siliconen zijn een synthetisch, rubberachtig materiaal dat je zowel in make-up, haar- als huidverzorgingsproducten kan terugvinden. Ze leggen een veelal onschuldig beschermend laagje over het oppervlak en kunnen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet diep in de huid dringen. Cyclomethicone bijvoorbeeld is niet-comedogeen en dus zelfs geschikt voor de acnegevoelige huid, op voorwaarde dat je 's avonds voor het slapengaan je huid zorgvuldig reinigt. Gebruik op het haar maakt je lokken gladder, glanzender en makkelijker doorkambaar. Heb je echter krullen of fijn en futloos haar, kunnen de siliconen mogelijk opstapelen, met als gevolg zware, snel vetwordende lokken.

Sulfaten

Sulfaten, vaak in de vorm van SLS (sodium lauryl sulphate) of SLES (sodium laureth sulphate), zijn oppervlakte-actieve stoffen die je vaak terugvindt in je shampoo, douchegel of gezichtsreiniger. Wanneer ze in contact komen met water gaan ze schuimen en zijn ze een doeltreffende reiniger die komaf maakt met oliën, vetten en talg. Heb je een droge, vochtarme of gevoelige (hoofd)huid, dan kunnen sulfaten het natuurlijke beschermlaagje van je huid aantasten en een trekkend gevoel veroorzaken. Een sulfaatvrij alternatief kan dan soelaas bieden.

Triclosan

Tricoslan is een omstreden desinfecterende stof die gebruikt wordt in bijvoorbeeld zeep, deodorant en tandpasta of als bewaarmiddel. De anti-bacteriële werking ervan en bijgevolg de resistentieontwikkeling worden in verband gebracht met allergieën en schildklierproblemen. In de EU is het gebruik van tricoslan echter beperkt toegestaan omdat de normale consumptie ervan geen nadelige gevolgen heeft op de gezondheid.

Kies je hashtag

#Green