Di’s mini-epilatie-gids !

Scheren

Hoe doe je het?

Een laagje scheercrème of  olie, met een scheermesje erover, afspoelen en  klaar! Een alternatief is elektrisch scheren, dat kan nat of droog. Scheren is en blijft de populairste methode om te  ontharen. Logisch: het is pijnloos, goedkoop, makkelijk en gaat snel, ook voor grotere oppervlaktes. 

Voor welke zone?

Voor je benen, bikinilijn en oksels, maar niet voor je bovenlip of kin.

Zo lang heb je er plezier van

Het echt gladde effect duurt maar één dag, de volgende dag kan je al stoppels voelen. Omdat je de haarwortel niet weghaalt, groeit je haar gewoon door.

Resultaat als een pro? 

Scrub geregeld als je scheert, om ingroeiende haartjes geen kans te geven. Met een scheermesje of ladyshave met een soepele scheerkop kan je makkelijker rond je knieën of enkels scheren.  En scheermesjes met een vochtinbrengende strip zorgen ervoor dat je huid na het scheren niet gaat trekken. Hydrateer na het scheren je huid sowieso, om het beschermende lipidenfilmpje dat door het scheren verdwenen is, te herstellen. 

Epileren

Hoe doe je het?

 

Met een epilady of een pincet – voor je wenkbrauwen bijvoorbeeld – trek je de haartjes mét haarwortel uit.  Als je een gevoelige huid hebt, kan je daarna wel wat last hebben van roodheid; die trekt na een paar uur weer weg.

Voor welke zone?

In principe kan epileren voor alle zones, maar sommige vrouwen ervaren wel dat het te pijnlijk is voor gevoelige zones als je oksels of je bikinilijn. 

Zo lang heb je er plezier van

Je huid blijft echt wel dagenlang – en soms zelfs wekenlang – glad. Als de haartjes terugkomen, zijn ze vaak fijner en minder stug en daardoor minder zichtbaar en voelbaar. Als je al een hele tijd epileert, zal je merken dat sommige haartjes gewoon niet meer terugkomen. 

Resultaat als een pro? 

Die eerste keren kan epileren pijnlijk aanvoelen, maar als je volhoudt merk je dat je die (over)gevoeligheid minder wordt.  Het helpt om je huid strak te trekken bij het epileren. Je kan je huid ook van tevoren een beetje verdoven met een speciale crème of met een ijsblokje.  Wil je ingroeiende haartjes voorkomen, dan kan je best  een dag of twee na het epileren scrubben. 

Ontharen met een crème

Hoe doe je het?

Test 24 uur van tevoren even een dotje ontharingscrème in de plooi van je elleboog, om te checken of je niet allergisch reageert.  Breng de crème royaal aan en respecteer de voorgeschreven inwerktijd. Door een chemische reactie breken de haartjes af. Daarna kan je ze  - afhankelijk van de crème die je gebruikte – wegspoelen of met een spatel wegschrapen.  

Voor welke zone?

In principe kan elke zone, maar let wel op: contact met je slijmvliezen (in je mond bij je bovenlip  of je intieme zone bij je bikinilijn) kan voor ernstige irritatie zorgen.

Zo lang heb je er plezier van

Net als bij scheren heb je maar één dag dat echte gladde gevoel, omdat de haartjes afgebroken worden net boven het huidoppervlak. De wortel blijft zitten en de haartjes groeien gewoon verder.

Resultaat als een pro?

Ook al gebruik je een bepaald product al langer, doe toch van tevoren de test. Het is mogelijk dat je huid er alsnog op gaat reageren. Het voordeel is dat je minder snel ingroeiende haartjes hebt dan bij het scheren. En stoppels prikken minder omdat ze minder stomp zijn!  

Waxen of harsen

Hoe doe je het?

Bij een ontharing met warme, lauwe of koude was  onthaar je grondig, haartjes worden compleet met haarwortel uitgetrokken. Je kan wasstrips gebruiken die je lichtjes opwarmt met je handen, goed aandrukt op  je huid en in één ruk weghaalt, die procedure herhaal je een aantal keer. Een tweede optie is was verwarmen, een hele zone insmeren en vervolgens met strips de hars samen met de haartjes weghalen.

Voor welke zone?

Deze methode kan voor alle zones. Voor je bikinilijn kan je toch beter terecht bij een professional. Harsen of waxen vraagt toch wel wat ervaring, zeker als je warme was gebruikt. 

Zo lang heb je er plezier van  

De haartjes worden over de hele lengte verwijderd, van het gladde resultaat geniet je dus echt wel een aantal dagen of zelfs een aantal weken. Je zit tussen de waxbeurten wel met een vervelende ‘uitgroeifase’, omdat de haartjes toch een paar millimeter moeten zijn om ze te kunnen waxen.  Scrub je huid een dag of twee na het ontharen om ingegroeide haartjes te voorkomen.  

Resultaat als een pro? 

Voor een goed resultaat maak je je huid goed schoon, droog en vetvrij. Een laagje talkpoeder op je huid maakt harsen minder pijnlijk, omdat de was dan minder plakt op je huid.  De strips of de was breng je altijd aan in de richting van de haargroei, bijvoorbeeld van je knie naar je voet.  De strips weghalen doe je dan weer tegen de haargroeirichting in, in één ruk.  Terwijl je met je ene hand de strip verwijderd, kan je met je andere hand de huid goed strak aanspannen. De laatste restjes was kan je verwijderen met olie.  

Ontharen met draad

Hoe doe je het?

Vouw een dunne katoendraad dubbel en draai die in een lus. Zet je duim en middelvinger in de lus. Je hebt nu twee losse uiteinden van de draad. Neem er eentje in je mond en één in je vrije hand.  Trek de draden uit elkaar. Hou de ondertussen gerolde draad tegen je huid, de haartjes worden geëpileerd door de gedraaide draden, met wortel en al.  

Voor welke zone?

Deze methode is vooral geschikt  voor je bovenlip of wenkbrauwen,  minder voor grotere zones als je oksels, bikinilijn of benen.

Zo lang heb je er plezier van

Net als bij epileren blijft het resultaat echt dagenlang. Als je het geregeld doet, blijven ze langer weg en komen ook fijner terug.

Resultaat als een pro? 

Epileren met een draad gaat sneller dan met een pincet, maar het vraagt wel wat ervaring. Met deze methode kan je ook hele kleine haartjes weghalen en alle haartjes verdwijnen in een mooie rechte lijn.  Als je een gevoelige huid hebt, is dit een goede methode: je hebt minder kans op roodheid of irritaties dan bij bijvoorbeeld harsen of epileren, omdat je huid minder wordt uitgerekt.

 

Flitsen

Hoe doe je het?

Flitsen of IPL ontharen doe je meteen speciaal epilatietoestel dat lichtflitsen van een specifieke  golflengte  op je huid loslaat. ‘IPL’ staat voor ‘intense pulsed light’. Ontharen met licht kon al met IPL- of laserbehandelingen bij de dermatoloog of de schoonheidsspecialiste met een professionele laser, maar sinds een paar jaar dus ook met IPL-toestelletjes voor thuisgebruik.  Die kosten relatief meer dan een epilady of ladyshave, maar het resultaat is dan ook permanent.  Moeilijk is het niet. Het principe is eenvoudig: je flitst licht van een bepaalde frequentie op je huid, de kleurpigmenten in donkere haartjes nemen de warmte van het licht op en leiden die tot in de haarwortel, die zo definitief vernietigd wordt.

Voor welke zone?

Flitsen kan in principe voor elke zone,  maar vraagt wel behoorlijk wat tijd, per sessie (voor grotere zones) én qua periode voordat je het definitieve resultaat hebt.

Zo lang heb je er plezier van

 In principe is het resultaat permanent. Je moet je echter wel realiseren dat je voor een perfect glad resultaat al een hele tijd moet behandelen, omdat haartjes nu eenmaal groeien in verschillende fases. Je kan de haartjes enkel wegflitsen in de actieve groeifase, dus je kan een zone nooit in één keer permanent ontharen, daar gaat wel wat tijd overheen.  Hou er rekening mee dat je een keer dat proces voltooid is, je toch nog jaarlijkse een onderhoudsbeurt moet inlassen, voor nieuwe haartjes die beginnen groeien.

Resultaat als een pro? 

Toestelletjes voor thuis zijn minder krachtig dan professionele versies, hou er rekening mee dat je per keer maar een kleinere oppervlakte behandelen  en meer behandelingssessies moet doen.  Deze methode werkt ook alleen als het kleurcontrast tussen jouw huid en de haartjes groot genoeg is. Op een bruine huid is dat niet evident. Bovendien is je huid een tijdlang gevoeliger voor licht, je moet dus opletten in de zon.  

Kies je hashtag

#Ontharing #HowTo