Do’s en don’ts met shampoo, conditioner en co

1. DON’T: elke dag wassen

Hoe graag je ook schoon en fris haar hebt, je haar elke dag wassen is geen goed idee. De kans dat je haar veel sneller vet wordt, is namelijk reëel. Dat komt omdat je hoofdhuid natuurlijke olie maakt, om ervoor te zorgen dat je haar niet te droog of te broos wordt. Té vaak wassen? Dan gaan je talgkliertjes in overdrive om te compenseren voor het natuurlijke beschermlaagje dat je hebt weggewassen... en wordt je haar erg snel vet. Minder wassen, toch fris haar? Tussen twee shampoobeurten doe je dat zo: een beetje droogshampoo aan je wortels, goed uitkammen en klaar.

2. DON’T: royaal met shampoo

Veel shampoo, veel schuim, schoner haar? Klopt niet. Bij een overdosis shampoo blijven restjes schuim en vuil zitten in je haar, je krijgt ze niet weggespoeld en ze maken je haar dof en sneller vet. Eigenlijk heb je maar weinig nodig, een hoeveelheid ter grootte van een euromunt is genoeg voor haar van gemiddelde lengte. Heb je lang haar, dan mag het ietsje meer zijn, maar niet veel. Maak je haar nat genoeg, zodat je shampoo zich kan mengen met het water en je hem goed kan verdelen over je haar.

3. DON’T: je haar spoelen met heet water

Het voelt misschien lekker warm, alle schuim van je shampoo wegspoelen met heet water, maar op die manier droog je je hoofdhuid erg uit. Spoel daarom met lauwwarm water. Als je eindigt met een straaltje koud water, sluiten de schubben van je haar mooi zodat het meer glanst en minder snel beschadigd raakt.

4. DO: elke week een haarmasker

Je steilt je haar, föhnt het vaak of je hebt het gekleurd? Dan is een masker per week echt een must, ook al gebruik je conditioner. Een haarmasker kan namelijk dieper in je haarvezel doordringen. Geef het daarom genoeg tijd om in te werken. Haarmaskers bevatten meer verzorgende bestanddelen dan conditioners en voeden je haar daarom intensiever. Zo wordt het sterker en blijft het langer in conditie.

5. DON’T: conditioner overslaan

Een keertje je haar wassen zonder conditioner kan geen kwaad, maar als je zelden of nooit conditioner gebruikt, zal je haar sneller beschadigd raken en brozer of doffer worden. Conditioner herstelt het beschermde filmpje rond je haar, zodat je je haar kan uitkammen zonder het te beschadigen. Als je vindt dat conditioner je haar te zwaar maakt, dan heb je niet de juiste gevonden voor jouw haartype. Gebruik je conditioner ook vooral op de punten, die zijn het droogst.

6. DO: aangepaste shampoo en conditioner voor gekleurd haar

Net zoals een soepele en goed gehydrateerde huid haar kleurtje van een zelfbruiner langer vasthoudt, zal je haarkleur minder snel vervagen als je haar op de juiste manier wordt verzorgd. Shampoos en conditioners voor gekleurd haar zijn zo ontworpen dat ze je haar goed voeden, dat is punt één. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat er zo min mogelijk kleurpigmenten worden weggespoeld bij elke wasbeurt. Was je haar sowieso niet de eerste 48 uur na het kleuren.

7. DON’T: je haar drogen als het kletsnat is

Als je haar nat is, is het gevoeliger voor beschadiging. Dep het eerst droog met een handdoek, kam voorzichtig uit met een breed getande kam, gebruik eerst een protective spray of serum en blaas dan pas je haar droog.

8. DO: olie verwarmen voor je ‘m op je haar doet

Als je olie eerst even opwarmt in je handen, wordt die vloeibaarder en laat hij zich beter verdelen. Je hebt maar een paar druppeltjes nodig. Breng de olie eerst aan op je punten, die zijn het droogste en hebben het meeste nodig. Wrijf daarna met je handen zachtjes langs je haar: het laatste beetje olie temt die vervelende sprietjes die uitsteken.

9. DO: brush de laatste restjes droogshampoo weg

Droogshampoo hoeft helemaal geen witte schijn na te laten. Spray je droogshampoo dicht tegen je haarwortel, laat even inwerken en borstel het dan uit. Het residu dat nog blijft, kan je gewoon met je haardroger wegblazen.

10. DON’T: een elastiekje in je natte haar

Nat haar is veel breekbaarder. Doe het daarom niet in een strakke elastiek als het nog nat is. Kies ook voor elastiekjes zonder metalen verbindingsstukje. Superstrakke elastiekjes laten rare afdrukken achter en zetten ook meer druk op je haar. Invisibobbles zijn veel liever voor je haar en er blijft geen zichtbare afdruk als je ze uitdoet.

Kies je hashtag

#Haircare #Haircaretips