Zó kies je jouw signature scent!

Onze favoriete geuren

Waar te beginnen

Om je weg te vinden in de vele parfums die beschikbaar zijn is het belangrijk te kunnen identificeren wat je leuk vindt. Neem daarvoor de tijd om al je parfums, geurkaarsen, bodylotions;... te inspecteren en vergelijken. Wat hebben ze gemeenschappelijk? Leun je meer naar de fruitige parfums, of zwicht je telkens voor een warme vanillegeur? Zo weet je in ieder geval wat te antwoorden wanneer de verkoopsmedewerker je vraagt waarnaar je op zoek bent.

Kies je timing

Wanneer ruiken passages langs de bakker of het frituur het lekkerst? Juist ja, wanneer je honger hebt. Omdat onze reukzin dan net wat scherper staat, plan je dus best je parfumzoektocht in voor je maaltijd.

Spray spaarzaam!

Je neus kan snel overladen worden door geuren. Ruik dus eerst aan het flesje voor je aan het sprayen slaat. Bevalt deze eerste indruk je? Verstuif het parfum dan op een kartonnen teststrookje. Verzamel enkele teststrookjes en test vervolgens je 2 à 3 favorieten op je huid.

Parfum testen als een kenner

Hoor je nu wel of niet je polsen over elkaar te wrijven wanneer je parfum verstuift? Het antwoord luidt: nee, want dat wrijven creëert extra warmte, waardoor je parfum sneller evolueert. De meeste geuren zijn namelijk opgebouwd in een pyramidestructuur: de opening, die meestal niet langer dan een uurtje aanhoudt, het hart, meestal zo'n 2 à 3 uur aanwezig en de basis: de geur die je lang na het verstuiven nog terugvindt op je huid.
Wil je 100% zeker zijn van je aankoop, laat de geur dan een hele dag zijn ding doen voor je beslist.

EDC, EDT of EDP?

Wat is nu het verschil tussen een eau de cologne, een eau de toilette of een eau de parfum? Simpel: de concentratie geurstoffen:

• Eau de cologne: 3-5% geurstoffen in oplosmiddel
• Eau de toilette: 5-10%
• Eau de parfum: 10-20%
Hoewel vaak wordt aangenomen dat het eau de parfum van een bepaalde geur enkel sterker is dan het eau de toilette, verschilt vaak ook de samenstelling geurstoffen.