Klik hier voor gratis verzending gratis levering*

Green products

NATURAL


Hoewel de term natuurcosmetica geen echte wettelijke definitie heeft, voldoen natuurlijke producten toch aan bepaalde specifieke eisen. Ze worden niet getest op dieren, hun ingrediënten zijn afkomstig van een duurzame en eerlijke handel in grondstoffen en zijn van natuurlijke oorsprong. Bovendien zijn ze over het algemeen vrij van additieven zoals aardoliederivaten, paraffines, minerale oliën en synthetische conserveermiddelen

Een natuurcosmetica product is bijvoorbeeld een product waarbij geen pesticiden of andere chemische stoffen in het productieproces verwerkt zijn. De verklaring '99,9% van de totale ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong' betekent dat sommige ingrediënten echt natuurlijk zijn, zoals plantaardige oliën en plantenextracten, en andere die afgeleid zijn van natuurlijke grondstoffen, maar chemisch getransformeerd door middel van toegelaten processen.
 

BIO


Hoewel natuurcosmetica niet per se biologisch zijn, moeten biologische cosmetica natuurlijk en/of van natuurlijke oorsprong zijn. Biologische cosmetica zijn per definitie schoonheidsproducten die uitsluitend samengesteld zijn uit natuurlijke ingrediënten, milieuvriendelijk en niet getest op dieren.

In tegenstelling tot conventionele cosmetica, die gebruik maakt van chemische actieve ingrediënten, richten biologische cosmetica zich op plantaardige oliën, etherische oliën en natuurlijke wassen, met uitzondering van synthetische materialen die agressief zijn voor de huid en het lichaam of niet milieuvriendelijk.

Volgens de autoriteiten moet het product, om 100% biologisch gelabeled te kunnen worden met het juiste etiket, alleen ingrediënten uit de biologische landbouw bevatten, met uitzondering van water en zout. Anders moet 95 % van de ingrediënten, exclusief water, biologisch zijn.
 

VEGAN


Een vegan product is niet per se biologisch, en omgekeerd!

Biologische cosmetica is gemaakt van natuurlijke ingrediënten uit de biologische landbouw, maar is niet per se vrij van dierlijke ingrediënten zoals honing of bijenwas. Ingrediënten zoals karmijn en lanoline zijn vandaag nog toegestaan in gecertificeerde biologische cosmetica.

Vegan cosmetica is gewoon een schoonheidsproduct dat de waarden en principes van het veganisme respecteert, d.w.z. dat er gedurende het hele productieproces geen ingrediënten van dierlijke oorsprong gebruikt worden. Bovendien is het product ook niet getest op dieren.

Opgepast: Vegan wordt ook vaak geassocieerd met Cruelty Free, nochtans is een vegan cosmetica product logisch gezien Cruelty Free (geen wreedheid tegen dieren), terwijl aan de andere kant

een cruelty free cosmetica product niet per se vegan is. Het Cruelty Free label garandeert inderdaad de afwezigheid van dierproeven, maar verbiedt natuurlijke ingrediënten die door het dier worden geproduceerd, zoals honing of melk niet.
 

Ecologische cosmetica


Ecologische cosmetica zijn producten die een maximaal percentage van de ingrediënten uit de natuur gebruiken. Zo zijn oliën en plantenextracten de belangrijkste componenten van deze formuleringen. Het belangrijkste verschil tussen ecologische cosmetica en 'traditionele' cosmetica ligt echter in de cultuur van de ingrediënten.

Daarom moeten ecologische cosmetica natuurlijke ingrediënten gebruiken en een verantwoord productieproces hanteren. Ook het ontwerp van de producten moet zo milieuvriendelijk mogelijk zijn.