Klik hier voor gratis verzending gratis levering*

Tips & Tricks

5 dingen die je moet weten als je je haar wil kleuren met henna

Je wil je haar graag kleuren, maar vermijd je liever een chemisch behandeling? Dan is henna een goede optie. Hoe werkt het precies en wat kan je er allemaal mee doen? Ontdek hier alles wat je moet weten over kleuren met henna!

Natuurlijk product

Henna is een natuurlijk product waarmee je je huid en je haar kan kleuren. Het poeder wordt gemaakt van de loten en de bladeren van de Lawsonia inermis’, oftewel de hennastruik. Henna is 100 % natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat je er niet allergisch op kan reageren. Even testen voordat je gaat kleuren, is dan ook – net als bij een chemische haarkleuring – een must.

Verschillende kleuren en nuances

Dacht jij dat je je haar alleen rood kon kleuren met henna? Mis! behalve rood kan je – afhankelijk van je natuurlijke haarkleur - ook gaan voor donkerrood, koper, bruin, kastanjebruin, zwart, goudblond of asblond. Om de juiste tint te verkrijgen, worden verschillende soorten henna – Egyptische, Iraanse en Marokkaanse bijvoorbeeld - gemixt met andere gedroogde planten. Wat je wel moet weten: je kan je haar niet echt blonder maken met henna, want bleken kan niet. Je haar wordt hooguit wat lichter. Ook erg belangrijk: als je je haar de eerste keer met henna verft, is het niet perfect te voorspellen hoe de kleur er precies zal uitzien. Van zodra je weet hoe het uitvalt in combinatie met jouw natuurlijke kleur en jouw haarstructuur, wordt het gemakkelijker om te spelen met nuances.

Mooi, glad en gezond haar

Het is waar wat er gezegd wordt over henna: het is gezond voor je haar. Het grote voordeel van een hennakleuring is dat de structuur van je haar niet wordt aangetast, zoals bij een chemische kleuring. Dat zorgt ervoor dat je haar beter in conditie blijft. Meer nog: als je fijn, dun haar hebt, zorgt het laagje henna errond dat je haar voller en volumineuzer wordt. Henna heeft ook een licht samentrekkend effect op je haar, zodat je haarschubben dichter tegen elkaar gaan liggen. Dat zorgt ervoor dat je haar gladder aanvoelt en mooi gaat glanzen. Je moet wel weten dat je henna niet kan gebruiken als je haar chemisch behandeld is. Als dat zo is, moet je minstens zes weken wachten voor je kleurt met henna, of je loopt het risico dat je kleuring groen uitslaat.

Even geduld...

Je haar met henna kleuren, duurt gewoonlijk langer dan een chemische haarkleuring. Je moet er dus wel even tijd voor uittrekken. Bovendien heeft de kleur even tijd nodig om zich te ‘zetten’, het complete plaatje krijg je pas een dag later te zien.

In de praktijk

Zo verf je met henna in de praktijk

- lees de bijsluiter goed en test de henna 48 uur van tevoren even op je huid, om allergische reacties te voorkomen.

- maak je hennapasta klaar volgens diezelfde bijsluiter.

- was je haar van tevoren en wrijf het handdoekdroog.

- om je huid te beschermen, smeer je een rijke crème tegen je haargrens en draag je ook handschoenen.

- werk de pasta in je haar en verdeel de henna goed

- haal alle restjes henna op je huid , voorhoofd, bij je oren en in je nek weg

- wikkel aluminiumfolie rond je hoofd. Met nog een handdoek daarover kan de henna goed inwerken door de warmte.

- hoe lang de henna moet inwerken is afhankelijk van de samenstelling, daarvoor lees je de bijsluiter.

- hoe langer je de henna laat inwerken, hoe intenser de kleur is.

- hoe donkerder je haar , hoe meer tijd je nodig hebt om de henna in te laten werken, reken gemiddeld op een klein uurtje..

- heb je broze haarpunten, dan kan je die best bijknippen of enkele dagen van tevoren verzorgen met een serum.

- op haar dat droog is, valt henna roder uit.

- spoel de henna uit je haar met warm water en was het met een milde shampoo.

- slaap de eerste nacht best nog met een (oude) handdoek op je hoofdkussen, de kleur kan nog een beetje afgeven.