Klik hier voor gratis verzending gratis levering*

Ontdekken

Zwart of van marseille … zeep om meteen in huis te halen!

Onze grootouders gebruikten Marseillezeep en zwarte zeep al voor de was en het huishouden.

Multifunctioneel, krachtig, natuurlijk, biologisch afbreekbaar en goedkoop … Deze eeuwenoude zepen maken deel uit van de basisproducten die de natuur in het huishouden brengen en bovendien nog doeltreffend en goedkoop zijn! Eigenschappen die vandaag de dag zeldzaam zijn.

Maar wat weten we er nu eigenlijk precies over?

Een woordje geschiedenis: twee zepen, één herkomst

Als we het over zwarte zeep en Marseillezeep hebben, moeten we heel ver teruggaan in de tijd. Naar 2000 v. Chr., in Syrië, in de streek van Aleppo, om heel precies te zijn. Deze harde Alepzeep, gemaakt van olijfolie en plantaardige soda, werd door de kruisvaarders meegebracht naar Europa en ligt aan de oorsprong van de Marseillezeep.

Marseillezeep
Op ons continent komt de productie van zeep op gang in de 15e eeuw. Dit gebeurt in streken waar veel olijfbomen groeien, zoals Italië, Spanje en natuurlijk het zuiden van Frankrijk en de Provence.

In Marseille maken de methodes voor de productie van zeep hun grootste evolutie door. De pasta wordt gekookt in grote ketels, dierlijke vetten worden taboe, en er mogen enkel nog pure plantaardige oliën worden gebruikt … Die ommekeer is zo groot dat de stad zijn naam schenkt aan het productieprocedé dat in de 17e eeuw ingang vindt.

Echte ‘Marseillezeep’ is dus geen officiële herkomstbenaming (zoals de AOC van wijn), maar wel een zeep die wordt gemaakt volgens dit procedé uit Marseille.

De echte, traditionele Marseillezeep is een blok van 600 gram waarop de vermelding ’72% olie’ en de naam van de zeepfabriek staan te lezen.

Zwarte zeep
Zwarte zeep, het sterproduct van de andere kant van de Middellandse Zee, bestaat in twee verschillende vormen: een versie voor het lichaam – of ‘Beldizeep’ genoemd – en een versie voor het onderhoud van het huis. Hoewel ze beide zacht zijn, worden ze niet van dezelfde ingrediënten gemaakt. De eerste bestaat uit pasta en olijfolie, terwijl zwarte huishoudzeep meestal van lijnolie en glycerine is gemaakt. Die laatste vind je in de vorm van een pasta, om puur of aangelengd te gebruiken, of in vloeibare vorm.

Het gebruik van deze zeep
Zwarte zeep en Marseillezeep zijn heel goedkoop en gaan lang mee. Het resultaat: beide producten zijn perfect om werkelijk alles schoon te maken, zonder het milieu te vervuilen of je te ruïneren.

Een demonstratie:

Marseillezeep

Hoewel ze vooral voor de lichaamshygiëne wordt gebruikt, bewijst Marseillezeep haar nut in het hele huis.

Naast de klassieke vorm bestaat er ook vloeibare Marseillezeep en Marseillezeep in vlokken voor de was.

• Met haar pH van 9,5 is Marseillezeep uitstekend geschikt voor het wassen van al je textiel, zelfs het meest delicate. Het is een uitstekende ontvlekker vóór het wassen: wrijf gewoon over de vlek met een stukje droge zeep en ze zal gemakkelijker verdwijnen.

• Het is een wondermiddel voor de reiniging van je vloeren, keuken, plafonds …Tegels en leder zijn er dol op: de zeep maakt ze niet alleen schoon, maar voedt ze ook en geeft glans. Ze maakt ook penselen schoon en zacht.

• Een blokje in de kleerkast, tussen de kleding, houdt mijten op afstand.

• Om juwelen op te blinken, los je gewoon een klein stukje zeep op in kokend water. Laat er de juwelen in weken, spoel en droog af met een zachte doek.

Zwarte huishoudzeep

· Deze reiniger en ontvetter wast bijna alles voor bijna geen geld!

· Eén eetlepel zwarte zeep in een grote emmer warm water: meer heb je niet nodig om het hele huis schoon te maken, van vloer tot plafond, ramen inbegrepen.

· Je kan ze in kleine hoeveelheden ook puur gebruiken om de dampkap, de binnenkant van de oven en de kookplaten schoon te maken. Doeltreffend en zonder schadelijke stoffen!


• Een badje zwarte zeep geeft koper en zilverwerk weer een prachtige glans.

• Deze zuiverende en antibacteriële zeep is geschikt voor het onderhoud van de keuken en de badkamer. Een beetje zwarte zeep op een schuursponsje en je kan spoelbakken en toiletten perfect desinfecteren.

• Als ontvlekker maakt de zeep komaf met vetvlekken op kleding, tafelkleden, servetten …

• Ze doet ook dienst als insecticide en houdt spinnen, bladluizen en andere tuinparasieten weg. Je koopt ze dan in vloeibare vorm en verstuift ze rechtstreeks op de bladeren.

• Dankzij de antiseptische eigenschappen is dit een uitstekende shampoo voor dieren.